Skip to content Skip to footer

Защо и как да се грижим за Лимфната система?

В нашия организъм текат две реки на живота, едната от тях е „червената река”, това е кръвта и кръвоносната система, другата е „бялата река”, това е лимфата и лимфната система.

Лимфата е прозрачната течност, която се отделя от малките ранички по кожата ни. В нея отсъстват еритроцитите, червените кръвни телца, и затова цветът на лимфата е прозрачно жълт, а не червен.
Основното предназначение на лимфата е да измива мъртвите клетки от лимфните капиляри и канали, както и бактериите, вирусите и токсините. Лимфата много прилича на кръвната плазма и циркулира по лимфната система значително по-бавно, отколкото кръвта в кръвоносната система.

Водата и лимфната система

80% от отровите и токсините се намират не в червата, бъбреците или черния дроб, а в междуклетъчната течност. Ако искаме да прочистим организма си, трябва да прочистим лимфата, тоест да пием вода.

Мнозинството от хората пият вода тогава, когато почувстват жажда. А жаждата е признак на сериозно обезводняване. Жаждата може да се утоли единствено с вода. Сладки газирани напитки, компоти, сокове, чай не утоляват жаждата, а само я притъпяват за известно време, докато дехидратацията в организма се увеличава.

Естествена дезинфекция

Всяка отрова или отпадък се извежда от нашия организъм чрез всевъзможни секрети. Например слюнчените жлези са най-мощният дезинфекционен орган – чрез слюнката може да се отдели до половин литър токсична течност.

Секретите, отделяни от половите органи, хремата, течните изпражнения, са необходими, за да се пречисти организма от шлаки и токсини.
За съжаление в следствие на определени стереотипи се е създало мнението, че трябва по всевъзможни начини да спираме тези секрети. Тази „борба” не само, че не отстранява причините за нарушенията, но и не позволява на организма да се пречисти, като по този начин задълбочава процеса на увреждане.

Например, през носа се изхвърля основното количество от въздушно-капковата инфекция. Съществуват всевъзможни препарати, които се препоръчват за спиране на този важен процес, и прекратяване на хремата. Ако при дете периодично се наблюдава хрема или хроничен ринит, съществува мнението, че за всичко са виновни аденоидите и те трябва да бъдат премахнати. Всъщност, аденоидите, още наричани трета сливица, са лимфни възли. Те се подуват само тогава, когато в организма има инфекция и лимфната система активно се бори с нея.

Друг пример са потните жлези, голяма част от които се намират под мишниците. За денонощие до 50% от токсините се изхвърлят чрез потните жлези в кожата.
Подмишниците са главен дренаж на млечните жлези.
Използването на силни дезодоранти възпира извеждането на токсините от под мишниците.
След като отровите не могат да излязат чрез потните жлези под мишниците, те отиват в най-близкото място – в млечната жлеза, осигурявайки там условия за поява на мастопатия.

Движение

За лимфната система няма отделно сърце!

Движението на лимфата се осъществява за сметка на свиването на лимфните възли при подаването на импулси по нервните пътища, а също така за сметка на движението на мускулите, разположени по съседство с лимфните канали.
Движението се осъществява посредством налягането на течността и физиологичната активност на органите, заобикалящи лимфните възли.
Мускулът се свива – лимфата се придвижва. Но ако мускулите около лимфния съд не работят, как да се осъществи движението на лимфата?

Това е и основният проблем, свързан с пречистването на организма – застой и поражение за лимфата от обездвижването на мускула.
Само активните движения, свиването на мускулите, могат да накарат лимфата да се движи.
В идеалния случай движенията трябва да бъдат хармонично разпределени по всички мускулни групи, да са съпроводени с неголямо учестяване на пулса и отделяне на пот.
Само в този случай физическото натоварване може да се смята за ефикасно.

Тези 6-8-10 часа, които обикновено прекарваме седейки пред компютъра, отслабват всички групи мускули. А чувството на умора, което възниква, въпреки липсата на физическа активност, често е признак на застояла лимфа. Щом почувствате умора, пийнете вода, раздвижете се и умората навярно ще изчезне.

Оттоци

Всичко, което в организма е свързано с оттоци, като правило се отнася към лимфната система. Отоците в краката, ръцете, очите, кръста, ставите – всичко това като правило е застояла лимфа. Ефектът от сауната е особено благоприятен за лимфната система. В нормално състояние лимфата е относително течна, но ако е силно замърсена, тя се сгъстява.

За да се втечни лимфата, най-бързо влияние върху нея има високата температура. Посредтсвом високата температура в сауната междуклетъчната течност се разрежда и изхвърля чрез потните жлези. Студените температури, от друга страна я превръщат в гел.

Други средства, които разреждат лимфата, са листа от френско грозде, корени от женско биле, хилядолистник, шипка, или около 1,5-2 литра вода на денонощие.

Лимфен масаж

Лимфата се придвижва само в една посока – от тъканите отдолу нагоре. От края на пръстите – до гръдния лимфен канал.

Това се дължи на функцията на лимфната система да събере от тъканите течност и след като я пречисти да я пренесе в кръвния поток. Във всички лимфни съдове има клапани, които не позволяват на лимфата да тече обратно. Клапанът пропуска издигащата се лимфа и веднага се затваря, като не дава възможност за обратен ход на лимфата.
Да се ускори движението на лимфата в лимфните съдове, увеличавайки оттичането на тъканната течност, помага масажът.
Но той трябва да се прави само по посока на движението на лимфата – отдолу нагоре. И даже ако вие сами си разтривате краката, движенията трябва да бъдат от края на пръстите към бедрата, само в една посока.

А как всъщност ни правят обикновено масаж – отгоре надолу, т.е. срещу течението на лимфата – а това означава, че се нарушават лимфните потоци.

И при силен натиск или притискане могат да се разрушат клапаните в лимфните съдове.

Признаци за нарушена функция на лимфната система

Неспазването на тези прости правила води до отслабване на лимфната система, която не е в състояние пълноценно да изпълнява функциите си. Това води до поява на различни видове обриви, тъй като токсините започват да излизат през кожата. Това е и неприятната „старческа” миризма, тъй като токсините се задържат по повърхността на кожата и се окисляват.

Внезапно появяващите се по кожата папиломи, пигментни петна, брадавици и други образования по кожата – всичко това не е нищо друго, освен последствия от интоксикацията на лимфната система.

Възпалението на ставите, гърлото, бронхите, белия дроб, отичане на краката в повечето случаи също са следствие от пораженията на лимфната система, макар че мнозинството хора мислят, че това е сърдечна или бъбречна недостатъчност.

Отичането на краката може да показва, че силно са затлачени лимфните възли в слабините и лимфата не може да се издигне.
Подуването на ръцете често е в резултат от запушването на подмишечните лимфни възли.
Отичането на очите е възможно да е вследствие на запушване на подчелюстните и лицеви лимфни възли.

Функция на лимфната система

Организмът ни се състои от множество клетки, които представляват самостоятелни, автономни живи организми. Всички тези клетки се намират в междуклетъчната течност, чиято функция е да ги захранва и пречиства.

Тази междуклетъчна течност представлява около 30% от масата на човешкото тяло.

Защо е толкова много?
Защото междуклетъчната течност изпълнява няколко функции едновременно:

  • Хранене: всяка клетка получава кислород, хранителни вещества, витамини и микроелементи, доставяни в междуклетъчната течност чрез кръвоносните съдове.
  • Извеждането на отпадъците от клетките: бактерии, гъбички и паразити.

Междувременно в нашия организъм ежедневно умират около 1 милиард клетки, които също е необходимо да бъдат изхвърляни.

Go to Top
error: Текстовото и медиа съдържание на този уебсайт, намиращ се на основен домейн ladyboss.bg, принадлежи на авторско право посредством законодателството на Република България!